image1 image2 image3 image4 image5 image6

Godziny otwarcia

Biblioteka w Warszawie
pon., wt., czw., pt.: 9.00 - 19.00
środa: 14.00 – 19.00,   sobota: 9.00 – 15.00

Filie w Błoniu, Grodzisku Maz., Nowym Dworze Maz., Żyrardowie
pon., wt., czw., pt.: 9.00 - 18.00
środa: nieczynne,   sobota: 9.00 – 15.00

Filia w Sochaczewie
pon., wt., czw., pt.: 8.00 - 18.00
środa: nieczynna,   sobota: 9.00 – 15.00

Jesteś tutaj: Start Filie

wwe_b

MOODLE

Partnerzy
i instytucje wspierające

portal-logo

logo_dark-1

logo_niepelnosprnik

TPUW logo

Czytanie ze smakiem w Bibliotece Pedagogicznej
wtorek, 14 marca 2017 16:10

Jak się okazuje, czytanie może nam dostarczać również doznań smakowych. 8 marca br., w Dniu Święta Kobiet, w naszej Bibliotece odbyły się warsztaty pod wymownym tytułem Czytanie ze smakiem - potrawy kulinarne w wybranych utworach literackich. Zajęcia poprowadziła pani Katarzyna Gołubiew z Wydziału Wspomagania Edukacji Biblioteki Pedagogicznej w Warszawie.

1

Wraz z nauczycielami bibliotekarzami z naszego powiatu słuchaliśmy o roli jedzenia w literaturze. Pani Kasia zapoznała nas z najnowszymi publikacjami kulinarnymi dla dzieci i dla dorosłych oraz z bogatą literaturą przedmiotu. Jedzenie odgrywa w naszej kulturze niezmiernie istotną rolę. To z nim wiążą się wszystkie ważne uroczystości (chrzciny, komunie, wesela), święta (Boże Narodzenie, Wielkanoc) oraz inne spotkania np. romantyczne kolacje przy świecach, grille, majówki, kiermasze, pikniki wyborcze. Kulinaria jako temat bardzo atrakcyjny wykorzystywany jest przez wielu pisarzy zarówno w naszej kulturze jak w kulturach obcych. Można śmiało zaryzykować stwierdzenie, że wszystko "kręci się" wokół jedzenia.

2 3

Tematyka jedzenia pojawia się już w Starym Testamencie, gdy Ewa zjada owoc z zakazanego drzewa. W Księdze Wyjścia natomiast Bóg obdarza Naród wybrany manną z nieba i przepiórkami. W Nowym Testamencie Chrystus spożywa ze swoimi uczniami Ostatnią Wieczerzą, która ma swoistą symbolikę. Motyw sztuki kulinarnej w literaturze i sztuce ma pokazać obyczaje i rytuały związane z jedzeniem. Wszyscy pamiętamy niezwykły opis biesiadowania w Soplicowie, czy uczty w Nawłoci z Przedwiośnia, gdzie Obiady, kolacje, śniadania i podwieczorki trwały niemal przez dzień cały. Jak wielkie znaczenie ma dla nas biesiadowanie widać również w języku ojczystym. Figurują w nim liczne związki frazeologiczne (popkulturowa papka, zjeść z kimś beczkę soli) i określenia związane z jedzeniem. Warsztaty minęły w miłej, inspirującej atmosferze. Była praca w grupach, układanie kolorowego menu, były kalambury i zabawy integracyjne.

4 5 6

Podsumowaniem spotkania były rozmowy dotyczące bieżących spraw związanych z oświatą, zwłaszcza planowanej od września reformy szkolnictwa. Uczestnicy zostali zaproszeni na staropolski poczęstunek, pachnący chlebem i domowym smalcem.

7 8

Agnieszka Abramowska


Poprawiony: wtorek, 14 marca 2017 16:23