21.03.2018 - Zdrowe czytanie
image1 image2 image3 image4 image5

„11 listopada 1918 r. spełnił się sen pokoleń Polaków – Państwo Polskie narodziło się na nowo. Po rozbiorach i 123 latach niewoli, rusyfikacji i germanizacji, po wielkich powstaniach, wolna Polska powróciła na mapę świata”

źródło: UCHWAŁA SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ w sprawie ustanowienia roku 2018 Rokiem Jubileuszu 100-lecia odzyskania przez Polskę Niepodległości

Jesteś tutaj: Start Relacje z wydarzeń

wwe_b

MOODLE

Partnerzy
i instytucje wspierające

portal-logo

logo_dark-1

logo_niepelnosprnik

TPUW logo

BM
Dziękujemy księgarni internetowej BookMaster za nieodpłatne przekazanie książek.

21.03.2018 - Zdrowe czytanie
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 22 marca 2018 12:35

 21 marca to nie tylko pierwszy dzień wiosny. Tego dnia obchodzony jest również Światowy Dzień Zespołu Downa. Na znak solidarności z osobami mającymi Zespół Downa, uczestniczki założyły dwie różne skarpetki.


Skarpetki_nasze

Skarpetki_Marii

 

W bibliotece czekały na uczestniczki sieci wystawa poświęcona książkom kulinarnym dla osób w każdym wieku oraz suto zastawiony stół.

 

grupowe

okladki

kucharskie

grisspini

praca1

praca2

Prowadzące spotkanie Mirosława Ciachorowska i Edyta Kowalczyk ze SP 353 w Warszawie na wstępie powiedziały kilka słów o łamaniu barier i wyrównywaniu szans osób z zespołem Downa na podstawie książek Wyspa mojej siostry Katarzyny Ryrych i Poczwarka Doroty Terakowskiej
Kulinarno-czytelnicze doznania rozpoczęły się od krótkiego wykładu, opartego na książce Literatura od kuchni autorstwa Bogusława Deptuły. Książka jest dostępna w zbiorach PBW im. KEN w Warszawie pod tym linkiem:


https://integro.pbw.waw.pl/integro/782701517140/deptula-boguslaw/literatura-od-kuchni


Po krótkim wstępie uczestniczki połączyły się w dwu i trzyosobowe grupy. Każda z grup musiała przeczytać wybrany fragment książki z opisem jedzenia, uczty kulinarnej, wykwintnego obiadu itp . Zadaniem uczestniczek było odgadnięcie z jakiej książki czytany fragment pochodzi.

 

czytanie

czytanie2

czytanie3

Ewa_czyta


Dwukolorowy zestaw dnia polegał na wymyśleniu całodniowego menu ze składników w wylosowanym przez uczestniczki kolorze. Tutaj rozwinęła się kreatywność nauczycielek, co z kolei doprowadziło do... pobudzenia apetytu ;-)

 

menu1

purple_white

Yellow_orange

green_red


Uczestniczki zapoznały się ze strukturą wyrazową ELFCHEN. Struktura ta polega na stworzeniu kilku zdań na temat wybranego wyrazu (w naszym przypadku były to: jedzenie, zdrowie, czytanie, książka). Cyfra 1 oznaczała jedno z zamieszczonych wyżej czterech słów ; 2 – dwuwyrazowy zbiór liter, np. opisujący to słowo. 3 – trzy połączone słowa nawiązujące do wyrazu i jego opisu (2), a 4 – cztery słowa opisujące uczucia i reakcje, wynikające z „słowa głównego” ; 5 – jednowyrazowa puenta, np.:


1-    JEDZENIE
2-    UCZTA PODNIEBIENIA
3-    SUTO ZASTAWIONY STÓŁ
4-    POBUDZA ROZKOSZNIE KUBKI SMAKOWE
5-    SMACZNEGO!


Ćwiczenie to można śmiało wykonać z uczniami starszych klas podstawowych, gimnazjum
i szkół ponadgimnazjalnych. Pozwala ono rozwijać wyobraźnię, zwłaszcza językową.

struktura


Na sąsiednich stolikach czekały na uczestniczki kolorowe gazety, pisaki, plastelina, nożyczki, kleje. Zadaniem każdej z grup było wyszukanie jakiegoś przepisu kulinarnego ze znajdujących się na wystawie książek oraz za pomocą wycinków z gazet, kredek, plasteliny stworzenie potrawy z wybranej pozycji. Tutaj również nauczycielki rozwinęły swoją kreatywność, co zresztą widać na załączonych zdjęciach.


cuda_na_talerzu

tort_Iza1

Garlic_Syrup

powidla


Było to bardzo apetyczne, a jednocześnie inspirujące pod wieloma względami spotkanie!


Poprawiony: czwartek, 29 marca 2018 12:53